تأثیرات هدررفت روزانه ۲۰ هزار تن غذا در عراق
عراق از جمله کشورهایی به شمار میرود که بیشترین هدررفت و دورریز غذا را دارد و این امر با آداب و رسوم و سنتهای اجتماعی مردم عراق در ارتباط است.
به گزارش مدارشرقی به نقل از الجزیره، حدود ۴۳ درصد از غذاها در عراق دورریز میشود و در همین رابطه، وزارت محیط زیست عراق در ۱۵ فوریه گذشته از برنامه دولت برای تدوین لایحهای برای بازیافت زبالهها و کاهش هدررفت غذاها خبر داده و افزوده است: هدررفت و باقی مانده غذاها ۲۰ هزار تُن از مجموع زبالههای تولیدی روزانه در عراق را تشکیل میدهد.
«علی فاهم»، نویسنده عراقی درخصوص هدررفت غذا در این کشور میگوید: گویی عراق کشور تناقضهای دراماتیک است و در حالی که ثروتها و منابع چشمگیر در دست طبقهای معین قرار گرفته است، فقری شدید بسیاری از مردم را دربرگرفته است.
فاهم در گفتوگو با الجزیره تصریح کرد:دلایل هدررفت غذا علاوه بر فشارهای اجتماعی و میراث مردمی به ماهیت بدوی انسان عراقی باز میگردد، در عراق غذاها در ظرفهای بسیار بزرگ و بیش از نیاز آورده میشود و سپس باقی مانده غذا بدون استفاده به دور انداخته میشود، این سنتهای اجتماعی موجب پایهریزی پدیدههای رفتاری اسرافآمیز شده است که نمیتوان به راحتی از تبعات آن خلاصی یافت.
وی تاکید کرد: باید با گسترش برنامههای فرهنگی و اجتماعی آگاهیبخشانه با این پدیدههای منفی مقابله کرد و در این راه هم دستگاههای دولتی و هم سازمانهای مدنی باید با یکدیگر همکاری کنند.
کارشناسان اقتصادی نسبت به پیامدهای اقتصادی قابل توجه این میزان هدررفت غذا هشدار میدهند، «عبدالرحمن المشهدانی»، کارشناس اقتصادی عراقی در این باره میگوید: هدررفت غذا از رفتارهای منفی جامعه عراق تحت عنوان احترام به مهمان به شمار میرود و به خاطر آمادگی برای آمدن مهمان خواه خوانده یا ناخوانده، غذاهایی بیش از نیاز خانواده پخته میشود.
المشهدانی افزود: خسارتهای دورریز غذا رقم قابل توجهی است به خصوص که عراق در سایه افزایش قیمت جهانی مواد غذایی، اغلب این مواد غذایی را با مبالغ سنگین از خارج وارد میکند.
وی گفت: اگر میزان هدررفت روزانه غذا در عراق (۲۰ هزار تُن) را با قیمت غلات که هر یک تُن آن به ۴۰۰ دلار میرسد، حساب کنیم به این معناست که عراق روزانه فقط به خاطر هدررفت غذا بیش از ۸ میلیون دلار از دست میدهد.
مشکل هدررفت غذا تنها محدود به خسارتهای مادی نمیشود بلکه هشدار دهنده عواقی زیست محیطی و بهداشتی خطرناکی است، «احمد صالح نعمه،» کارشناس محیط زیست عراق در این باره میگوید: افزایش میانگین زبالههای غذایی در عراق از جمله رفتارهای اشتباه و از جلوههای آلودگی بصری در شهرهاست به خصوص که زیرساختهای شهرداری برای جمعآوری و بازیافت این حجم زیاد از باقی مانده غذاها و زبالههای خانگی کافی نیست.
نعمه افزود: تجزبه این زبالهها در نتیجه افزایش دما و رطوبت هوا منجر به تصاعد گازهای متان و برخی دیگر از گازهای سمی و گستش انواع باکتریهای مصر در محیط زیست عراق میشود.
وی گفت: علاوه بر این، انداختن باقی مانده غذاها در رودخانهها موجب افزایش آلودگی آبها و وارد آمدن خسارت به تنوع بیولوژیکی از منظر باکتریهای مفید، تخمهای ماهیان و دیگر آبزیان میشود و گسترش بیماریهای تنفسی و پوستی از پیامدهای این آلودگی است.
این فعال محیط زیست عراق اظهار داشت: میتوان این زبالهها را بازیافت کرد و آن را به ماده کمپوست تبدیل کرد که در کودهای کشاورزی و وارد کردن عناصر مفید به خاک کاربرد دارد.
با تشدید مشکل زبالهها در عراق، نهادهای دولتی از پروژه بلندپروازانه برای رهایی از زبالهها خبر میدهند، «عیسی الفیاض»، مدیرکل امور فنی وزارت محیط زیست در این رابطه میگوید: زبالهها به دلیل حجم زیاد و روشهای سنتی مدیریت آن، مشکلی واقعی در استانهای عراق به خصوص بغداد به شمار میرود.
الفیاض افزود: بغداد روزانه حدود ۱۰ هزار تُن زباله را دفن میکند، ما نیازمند پیشبرد پروژه «صفرسازی زبالهها» برای کاهش خسارتها به محیط زیست هستیم.
وی اظهار داشت: بر اساس این پروژه، ما به دنبال مبارزه با تغییرات آب و هوایی با کاهش انتشار گازهای گلخانهای و آلودگی هوا هستیم و رایزنیها با بانک جهانی برای استفاده از تجربیات و تامین مالی این پروژه ادامه دارد.
منبع: شفقنا