- مدار شرقی | نگاهی تحلیلی به تحولات خاورمیانه - https://madaresharghi.ir -

افشاگری سی ان ان درباره بحران قطر

شبکه خبری سی‌ان‌ان با انتشار اسنادی محرمانه جزئیات توافق میان کشورهای عضو شورای همکاری خیلج فارس و قطر در سال ۲۰۱۳، ودلیل بحران به وجود آمده در میان کشورهای عربی با قطر را فاش کرد.

به گزارش مدار شرقی، شبکه خبری سی ان ان در گزارشی اعلام کرد: توافقنامه ریاض که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در سال ۲۰۱۳ امضاء و در سال ۲۰۱۴ توافقنامه‌ای در تکمیل آن را تدوین کردند کشورهای عضو این شورا از جمله قطر را به منع حمایت از همه فعالیت‌ها و سازمان‌های تروریستی مخالف این شورا و مصر از جمله اخوان المسلمین ملزم می‌کند.
شبکه سی‌ان‌ان تصاویری از این دو توافقنامه را که در ریاض امضاء شده و در یکی از آنها امضای امیر قطر دیده می‌شود منتشر کرد.
بنا بر این گزارش قطر و همسایگانش در خیلج فارس در کنار یمن و مصر طی سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ با امضای توافق‌هایی حمایت از گروه‌های متخاصم علیه سایر کشورها را ممنوع کردند.
وجود این توافق‌ها پیش از این نیز مطرح شده بود، اما محتوا و خود این اسناد به دلیل حساسیت موضوعات مطرح شده و این مساله که این توافق به صورت کاملا محرمانه از سوی سران این کشورها به توافق رسیده تاکنون منتشر نشده بود.
جزئیات این توافق‌ها که تنها از سوی شبکه خبری سی‌ان‌ان منتشر شده‌، گفته می‌شود توسط یک منبع در یکی از کشورهای منطقه که به این اسناد دسترسی دارد ارائه شده است.
کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، قطر را به عدم پایبندی به این دو توافق متهم کرده‌اند؛ مساله‌ای که می‌تواند دلیل گسترش بزرگترین و بدترین بحران دیپلماتیک در خاورمیانه طی دهه‌های اخیر را توضیح دهد.
این توافق که از آن به عنوان توافق ریاض یاد می‌شود به صورت مشخص از گروه‌ اخوان‌المسلمین نام برده که به هیچ وجه نباید از آن حمایت شود، گروهی که اکنون کشورهای حوزه خلیج فارس، قطر را به حمایت از آن متهم می‌کنند.
در این توافق همچنین تاکید شده که از گروه‌های اپوزیسیون در یمن که می‌تواند کشورهای همسایه را تهدید کند حمایت نشود. در اولین توافق مذکور علاوه بر این کشورهای امضاء کننده متعهد شدند تا از رسانه‌های مخالف که اکنون می‌توان آن را اشاره‌ای به شبکه الجزیره دانست، حمایت نکنند.
شبکه الجزیره یک شبکه خبری ماهواره‌ای است که در قطر قرار دارد و از سوی دولت این کشور پایه‌گذاری شده است. در حالی که از سوی سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس به حمایت از گروه‌های اپوزیسیون در منطقه از جمله در مصر و بحرین متهم می‌شود.
در این توافق به صورت مشخص امضاءکنندگان متعهد شدند تا از ثبات مصر با جلوگیری از استفاده از شبکه خبری الجزیره از سوی گروه‌ها و شخصیت‌هایی که دولت مصر را به چالش می‌کشند، حمایت کنند.