- مدار شرقی | نگاهی تحلیلی به تحولات خاورمیانه - https://madaresharghi.ir -

موانع برگزاری رفراندم استقلال در اقلیم کردستان

شخصیت های سیاسی اقلیم کردستان و بغداد نظرات متفاوتی نسبت به استقلال اقلیم دارند اما آنچه که در بین نظرات آنها به هم تشابه زیادی دارد وجود موانع بسیار برای برگزاری این رفراندم است.

به گزارش مدار شرقی، پایگاه تحلیلی خبری المانیتور دیدگاه چند شخصیت عراقی و اقلیم کردستان را در مورد برگزاری رفراندوم استقلال در اقلیک کردستان جمع آوری کرده است که در ادامه می خوانید:
«سیروان اسماعیل» عضو حزب دموکرات کردستان در پاسخ به سوالی در مورد مذاکراتی که به دنبال حل بحران های بوجود آمده در اقلیم گفت که حزب وی از پیشنهادات PUK برای حل مشکلات داخلی کردستان، که مانع برگزاری رفراندم نیستند، استقبال می کند چرا که این رفراندم نشان دهنده خواسته های همه احزاب کردی است. وی در مورد جنبش تغییر، که حاضر نشد در کمیته برگزاری رفراندوم شرکت کند، نیزز گفت:جنبش تغییر یک ساختار کوچک سیاسی است و جایگاه آن بر اجماع کردها تاثیر نمی گذارد.
وی افزود: ما معتقدیم که این رفراندوم تحت هر شرایطی برگزار خواهد شد؛ هر چند که ما نمی خواهیم بدون رضایت بغداد این کار را انجام دهیم. این چیزی است که ما به دولت مرکزی گفتیم و هنوز منتظر بیان موضعی شفاف در این زمینه هستیم.
«اسماعیل» افزود: هیات های کردستانی تلاش کردند تا به دو کشور ایران و ترکیه اطمینان دهند که استقلال تهدیدی برای منافع آنها ایجاد نمی کند و بر اقلیت های کرد تاثیر نمی گذارد. ما در ادامه تلاش های خود رضایت دیگر قدرت های جهان را نیز کسب خواهیم کرد.
این در حالی است که اتحادیه میهنی کردستان، به رهبری «جلال طالبانی» رئیس جمهور سابق عراق، معتقد است که یک نقشه راه ۱۲ ماده ای وجود دارد که باید به کار گرفته شوند. این نقشه راه عمدتا به روابط میان احزاب سیاسی در کردستان، به ویژه اتحادیه میهنی و حزب دموکرات و میان اتحادیه میهنی و جنبش تغییر مربوط است. همچنین باید راه حلی برای مشکلات برجسته میان کردستان و بغداد پیدا شده و برای هر گونه سناریویی که ممکن است پس از مرحله داعش روی دهد آماده بود.
«فرهاد قادری» عضو اتحادیه میهنی گفت، این حزب از برگزاری همه پرسی، ضرورت حل مشکلاتی که کردستان را با مشکل مواجه ساخته اند و نیاز به فعال کردن دوباره پارلمان تعطیل شده، که باید بر اساس نقشه راه اعلام شده نتایج رفراندم را تایید کند، استقبال می کند.
«قادر» گفت که حزب او در حال عملی ساختن یک توافق قبلی با جنبش تغییر و دولت مرکزی بغداد درباره مشکلات داخلی کردستان است. وی افزود: آنچه ما را نگران می کند موضع بغداد است، که باید حق قانونی و حقوقی کردستان برای برگزاری رفراندم را بپذیرد.
در این میان، دولت مرکزی عراق به رهبری نخست وزیر «حیدر العبادی» هنوز آماده نیست موضع آشکار خود را درباره پروژه رفراندوم کردها اعلام کند.
«عرفات کرم» از نماینده ائتلاف کردستان در پارلمان عراق روز ۲۵ ماه می گفت: دولت کردستان با «عبادی» و «عمار الحکیم» رئیس ائتلاف ملی عراق – به طور غیر رسمی – در مورد این موضوع صحبت کرد و هر دو آنها قول دادند راه حلی را برای مشکلات مهم پیدا خواهند کرد و به جد به دنبال عملی کردن آن خواهند بود و خواستار به تعویق انداختن همه پرسی تا زمانی دیگر شدند.
موضع «عبادی»، که وابسته به محاسبات حساس و توازن های پیچیده است، نشان می دهد که وی نمی خواهد تا پیش از پایان جنگ علیه داعش، که شاهد بالاترین میزان هماهنگی میان نیروهای عراقی و پیشمرگه های کرد در این نبرد هستیم، بر سر مسئله برگزاری همه پرسی وارد بحرانی جدید با کردها شود. همچنین موضع وی نشان می دهد که او نمی خواهند یک جبهه دیگر رویارویی سیاسی را ایجاد کند آن هم در شرایطی که در حال انجام نبردی اعلام نشده با احزاب شیعه است که هم پیمان «نوری المالکی» نخست وزیر سابق عراق هستند که به دنبال دستیابی یک اکثریت سیاسی متحد برای اتخاذ موضعی جدی علیه کردها است.
بغداد، که همیشه با هرگونه تلاش برای جدایی از عراق مخالف بوده است، ممکن است به دنبال تشدید اختلافات داخلی اقلیم کردستان و شاید افزایش فشار قدرت های منطقه، به ویژه ترکیه و ایران، برای ممانعت از این جدایی باشد؛ هر چند که ایالات متحده امکان تحقق یافتن رویای کردها را به رسمیت می شناسد و همانگونه که ژنرال وینسنت استوارت، رئیس آژانس اطلاعات دفاعی ایالات متحده، طی بیانیه ای در ۲۳ ماه می اعلام کرد، معتقد است که مسئله استقلال کردستان ، مسئله امکان آن نیست بلکه مسئله زمان آن است.
هفته های آینده شاهد تغیرات فراوانی خواهد بود، به ویژه اینکه تهران تصریح کرده است که از وحدت و حاکمیت ملی عراق و دفاع خواهد کرد و استقلال کردهای عراق را نخواهد پذیرفت.
تقریبا دولت ترکیه نیز در روز اول ماه آوریل همین موضع را اتخاذ کرد. این به این معنی است که تهران و آنکارا در برابر تلاش کردستان برای دستیابی به استقلال بیکار نخواهند نشست. در همین حال، نیروهای سیاسی سنی و شیعه بغداد نیز همچنان با برگزاری این رفراندم احتمالی مخالف هستند.

منبع: کردپرس