- مدار شرقی | نگاهی تحلیلی به تحولات خاورمیانه - https://madaresharghi.ir -

کمک قطر برای بهبود اقتصاد ترکیه

امیر قطر برای سفری رسمی به ترکیه رفته است. ترکیه و قطر۱۰ قرارداد راهبردی امضا کردند. ترکیه در زمان محاصره قطر از سوی عربستان، مصر، بحرین و امارات به کمک این کشور شتافت. اکنون دوحه در راستای تقویت لیر ترکیه تلاش می‌کند.

قطر و ترکیه

به گزارش مدار شرقی، [1]شیخ تمیم بن حمد آل‌ ثانی روز پنجشنبه ۶ آذر (۲۶ نوامبر) برای شرکت در ششمین نشست کمیته عالی همکاری استراتژیک میان ترکیه و قطر به آنکارا سفر کرد و مورد استقبال رسمی رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه قرار گرفت.

خبرگزاری آناتولی ترکیه نوشته است که در ۷۰ ماه گذشته ۱۸ نشست میان سران دوحه و آنکارا برگزار شده است. حتی گسترش پاندمی کرونا هم نتوانسته است از دیدار اردوغان و امیر قطر جلوگیری کند و در چند ماه گذشته دو دیدار حضوری بین اردغان و امیر قطر انجام گرفته است.

مبادلات تجارتی دو کشور در سال ۲۰۲۰ شش درصد رشد داشته و به یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار رسیده است.

سرمایه‌گذاری قطر در ترکیه اکنون به ۲۲ میلیارد دلار رسیده و بیش از ۵۵۰ شرکت ترک در قطر فعالیت می‌کنند. پروژه‌های شرکت‌های ساختمانی مربوط به ترکیه در این کشور به ۱۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار رسیده است.

ترکیه در قطر یک پایگاه نظامی نیز ایجاد کرده و سربازان این کشور در این کشور حضور دارند. هر دو کشور در مسائل مربوط به منطقه از جمله امور سوریه، لیبی، یمن و عراق نظر یکسانی دارند.

مشکلات اقتصادی ترکیه

دیدار تمیم بن حمد از ترکیه در شرایطی انجام گرفته است که اقتصاد ترکیه به دلیل گسترش پاندمی کرونا و اختلافنظرها با غرب دچار رکود شده و ارزش لیر در مقابل دلار کاهش پیدا کرده است.

دوحه برای حمایت از اقتصاد ترکیه و تقویت لیر ۱۰ توافقنامه همکاری در بخش‌های گوناگون اقتصادی، مالی و سرمایه‌گذاری با ترکیه امضا کرد. یکی از این توافقنامه‌ها خرید ۱۰ درصد از بورس استانبول بوده است.

برخی از کارشناسان اقتصادی ترکیه حتی از “خیز قطرب رای نجات لیر” و یا “تلاش قطر برای نجات اقتصاد ترکیه” سخن گفتند.

دوحه چه اهدفی را دنبال می‌کند؟

محمد صالح خاتم، کارشناس مقیم استانبول، به خبرگزاری دویچه وله [2] گفت که هرچند سرمایه‌گذاری دوحه به تنهایی برای نجات اقتصاد ترکیه کافی نیست اما ترکیه از تمامی ظرفیت‌های خود برای برون‌رفت از مشکلات اقتصادی بهره می‌برد که در آن قطر نقش مهمی دارد. این کارشناس ادامه داد همانطور که این کشور از ظرفیت ترکیه برای خارج شدن از “یوغ سلطه عربستان و امارات” استفاده می‌کند، ترکیه نیز در جهت‌دهی به فعالیت‌های اقتصادی قطر نقش ایفا می‌کند.

 

این کارشناس مقیم استانبول در ادامه افزود: «قطر تا کنون در سیستم بانکداری، املاک و انرژی ترکیه سرمایه‌گذاری کلانی انجام داده و اکنون که ترکیه به دلیل گسترش پاندمی و ایستادگی در مقابل اروپا و آمریکا بر سر مسئله دریای مدیترانه، لیبی و سوریه و هم به دلیل اختلاف مواضع با روسیه بر سر قره‌باغ کوهستانی تحت فشار قرار دارد، سرمایه قطری می‌تواند به یاری ترکیه بیاید.»